Komentari polaznika

Sve više osjećam da je ples moje prirodno stanje, ples je mjesto i trenutak u kojima najviše osjećam sebe, u kojima se ogoljujem, ljusku po ljusku, skroz do onog magičnog zastrašujućeg mjesta u kojemu gubim kontrolu da bih se u tom gubitku istovremeno i pronašla.
Nekada, zapravo vro često, ples je bio jedino što sam u tome trenutku za sebe mogla napraviti, jedino za što sam zaista u srcu znala da je moja istina i da me veseli, kad se sve ostalo rušilo oko mene i kada mi se činilo da je sve lažno.
Jer ponekad je pokret jedino što možemo napraviti, da ne zapnemo previše na jednom mjestu, tužnom ili sretnom, jer poanta je uvijek ići naprijed, ići i učiti, a puno je ljepše ići naprijed plešući nego hodajući.
I tako mi je drago da zbog velike doze prisutnog srama nisam odustala..od plesa..od sebe.
Marija (cijeli tekst pročitajte ovdje)


Svaki put sam nakon plesne radionice ushićena. Ushićena sam sobom, curama i tobom. Sobom jer izađem kao nova osoba: još jedan sloj straha ili nesigurnosti ili nevjerovanja u samu sebe nestane, osjetim se kao neki predivni cvijet koji je dobio toliko potrebnu vodu i rasklopio svoje predivne latice. Sve što je tako duboko pohranjeno u meni: moja ženstvenost, ljepota i hrabrost za uranjanje u novo ti tako jednostavno izvučeš iz mene. Ti nas doista vidiš. Vidiš i ono što mi ponekad teško vidimo. S mene si skinula teški olovni oblak koji me je pratio. Pustila si mi dugu u život kada je počeo ozbiljno siviti. I ne samo to, pomogla si mi da rušim granice u sebi, da izlazim iz sigurnih mjehurića, da uzdignem glavu i vidim koja sam faca, da dobijem nova krila. Moj život je dobio bolji smisao. Život koji se živi i osjeća, život koji pršti radošću. Život u kojem shvatiš da si ti glavni glumac, da ti sve možeš, život koji je predivan... Rekla si da se nekad više bojiš kad mi nastupamo i da se diviš našoj hrabrosti. Ja se divim tebi koja nam daješ svoju silnu ljubav na tako predivan način, kroz ples, učeći nas istovremeno da budemo i hrabre i moćne i nježne i ranjive i prekrasne. A za to je potrebno veliko srce i još veća ljubav. Oduševila si me na neopisivo puno načina i zato ti hvala što si postala dio mog života. 

Maja M...hvala kaj si me naučila osvijestiti činjenicu da imam tijelo..i da ono ipak nije samo skup stršećih kostiju zbog kojih imam prilično loš self-image..znam da zvuči glupo, ali iznenadila sam se spoznajom koliko ga ustvari zanemarujem i podrazumijevam.."otkriće" da imam ramena, i da ona nisu povezana štangom nego skroz dobro funkcioniraju i svako za sebe, dalo mi je novu perspektivu iz koje promatram tijelo..i sad svo ono učenje anatomije ima novi smisao..skužila sam da sam pokretljivija nego kaj sam se uvjeravala i da bi uz vježbu i rješavanje psihičkih blokada mogla izvuči puno više iz sebe..i fizički i duhovno..prekrasno!..hvala ti!

..onaj prelomni trenutak kad sam odlučila izvest koreografiju pa kaj bude, to sam ja i osjećaj je moćan!...

..ono što mi je bilo još moćnije, ak je ok tak se izraziti, bio je osjećaj "YES, uspjela sam!" pomiješan sa dubokom poniznošću u sekundi kad sam se okrenula i vidjela sve one boginje koje plaču..nikad, apsolutno nikad nisam osjetila takvu podršku/povezanost/žensku snagu!..HVALA BOGINJE! ..hvala kaj ste mi pokazale da žena ženi nemora biti vuk i da zbilja postoji žensko zajedništvo..

..na poslu su mi to odmah u ponedjeljak pokušali "oduzeti",  ali NE DAM! ..na sve provokacije sam odgovarala sa smajlom i slika svih vas i onog kaj sam napravila je bila dovoljna da se sve negativnosti odbiju u troskocima! 

 V.P.


 

Nisam se ni nadao da će ples biti jedan od najljepših stvari koja mi se dogodila. Jer otkrio sam u sebi neke stvari koji prije nisam znao.

Nisam znao da mogu tako plesati.
Na treninzima sam se opustio, oslobodio...
Prije sam uvijek bio ukočen kada je ples bio u pitanju i bio sam siguran da ne znam plesati... ali tek kada sam se oslobodio čak sam i pomislio da bi se želio malo ozbiljnije pozabaviti plesom. Hvala.

Matija C.


 
Prije svega, hvala što si me uvela u ples... u slobodu porekta...u osjećaj sebe dok plešem.

Nisam ni sanjala da ples može biti toliko bogat, toliko zaigranosti, ideja, inspiracije, punine, topline, osobnosti, lakoće, znanja, izazova... da, to je upravo ono što ponesem u svom srcu nakon plesa u Alldanceu, nakon plesa sa tobom, nakon plesa sa sobom.

Alldance je ples za ritam srca.... hvala ti što osluškuješ naša srca i kroz ples nam pomažeš da im damo krila!

Sanja S.Alldance mi daje priliku da probam nešto novo i da otkrijem nešto novo o sebi. Oduvijek sam voljela plesati, ali mi je drago što sada znam kako bi neki pokret točno trebao izgledati, a opet, mogu dodati nešto svoje i učiniti ga jedinstvenim.

Super mi je što kombiniramo raznorazne stilove i improvizacije, tajne i ne –tajne zadatke i zadačiće, kojih se prvo malo bojim, a onda, kada krenemo, ugodno se iznenadim i bude mi žao što je već gotovo. 

Sviđa mi se i što rastavljamo ples na pokrete, što proučavamo te pokrete i njihov utjecaj na nas, kako ih mi doživljavamo i kako se osjećamo izvodeći ih.

Ples me čini samosvjesnijom, samopouzdanijom, osjećam se ljepšom i seksi 

I što više plešemo i radimo na sebi, sve sam uvjerenija da postoji još hrpa neotkrivenih i uopće neistraženih mogućnosti moga tijela i doživljaja kroz moja čula. I raduje me što ću ih moći ovdje istražiti/otkriti.

Maša O.


 Pretvorila si me u golišavca! Hvala ti!

GolišavacMoje druženje s plesom počelo je vjerojatno i prije nego što sam mogla plesati, barem  ja tako vjerujem, jer mi se čini da sam oduvijek voljela ples.

Od prvih ljubavnih koraka, prošlo je dosta vremena i ja sam postala ozbiljna odrasla osoba, koja se bavi ozbiljnim odraslim stvarima, i ima deset kg viška, i možda isto toliko godina previše da bi vjerovala da može i zna plesat.

I kako to obično biva kad čovjek malo napukne od odraslog života odlučih se jednog dana pokucati na vrata u Vinkovićevoj 6, i ušetati u plesnu dvoranu.

E sada bih voljela reći i sve dalje je povijest…ali ne, nisam u međuvremenu postala vrhunska plesačica i ne vrtim dvostruke piruete na oduševljenje svojih ukućana, ali upoznajem dijelove sebe za koje nisam znala ni da posjedujem. U društvu plesa usuđujem se isplesati svoje strahove, nadplesati svoje nesigurnosti i rasplesati svoje strasti. U tim druženjima osjećam da mogu biti nešto drugo od onoga što sam sad, nešto treće ili peto - ma što god poželim. I da to nema veze sa godinama, životnim okolnostima pa ni tjelesnim predispozicijama. 

I sad kada plešem, ne mogu a da se ne zapitam a što bih još mogla biti?!!! I onda sam sretna što je moj život dio svega toga, i sve sjeda na svoje mjesto.

Vanda

 

 

Read 5772 times