Izložba fotografija "Tijelo i duh"

Kad fotograf i plesač udruže svoje snage i kreativnost nastaje čarolija...

Ova izložba nije nastala kao većina drugih, na način da autor fotoaparatom bilježi prizor na kojeg je naišao u realnosti, nego je stvarana smišljeno od same vizije, preko realizacije, pa sve do naziva i prezentacije. Izložba je kreirana iz nadahnuća plesača i fotografa, plesača u njegovoj želji i strasti da pokretom izrazi sebe i fotografa koji je osmislio njen vizualni identitet.

U toj interakciji svjetlosti i pokreta nastala je kolekcija od 22 fotografije. 

Naziv izložbe “Tijelo I Duh”  govori o namjeri da se slikom prikaže istovremenost bivanja ljudskog bića kako u materijalnom tako i duhovnom svijetu. Nematerijani svijet energija, duše, duha, emocija, misli i snova kao neraskidivi dio ljudskog bića nije lako prikazati likovno, a kamoli njihove odnose. Poseban izazov bio je i to da se taj nerealni svijet prikaže kroz najrealniji medij – fotografiju.

Ova se izložba bavi tom zahtjevnom temom, ali bez pretenzija da poučava, dokazuje ili mistificira. Ona se jednostavno igra svjetlom i pokretom otvarajući nove dimenzije vidljivog, a u konačnici se divi savršenosti tijela i životu u svim njegovim oblicima. 

Iako ovo nisu kazališne fotografije, u njihovom  izričaju namjerno se nazire sličnost sa kazalištem, jer se pokret odvija kao život na pozornici ovog svijeta. Na ovim slikama je život ogoljen i lišen od svih maski i kostima i kao takav, slobodan i nesputan pokazuje svoju neuljepšanu ljepotu.

Ovo nije prva  suradnja fotografa Ratka Mavara i koreografkinje Petre Mavar već samo jedan od blistavih zajedničkih kreativnih trenutaka...  Trenutno vam spremaju projekt pod nazivom "Volim se i volim svoje tijelo"- Body art photo.